Sju kor, bra pris eller inte?

cattleOooh vad du är vacker sa killen som checkade in mitt bagage.
Okay sa min kollega, hon är din för sju kor!
Vad kostar en ko undrade jag för att försöka byta ämne.
Tja, sa killen, de kan kosta en sju åtta tusen. Men du är absolut värd sju kor!
Oj, tyckte kollegan vars kunskaper om nötboskap är bristande, är de så dyra så räcker det med en!
Jag nappade åt mig boardingpasset och försvann snabbt mot säkerhetskontrollen innan förhandlingarna blev för seriösa.  Men, är sju kor dyrt eller inte? Zuma betalade 11 kor i brudpris, lobola, för sin senaste fru Nompumelelo och slaktade ytterligare fyra för bröllopsfesten, så sju kor verkar ju bra i ljuset av det. Med tanke på att en kossa kan kosta uppemot 12 000 så är ju sju kor en mindre förmögenhet. Eller så kan ett nöt ersättas med två mobiltelefoner, i en anpassning till vårt moderna samhälle. Problemet med mobiltelefoner är bland annat att de vägrar reproducera.

Beroende på hur förhandlingarna går kan lobola variera från 1000 rand till vad som helst. I en populär såpopera har den unge förhoppningsfulle mannen precis åkt på en lobola på 20 000 rand, underförstått en gigantisk summa för honom som journalist. Man ska betrakta detta som ett band mellan familjerna, inte som ett pris för kvinnan, dock kallas det brudpris och varierar beroende på vem damen i fråga är.

En bekant överväger allvarligt att slå till och gifta sig inom kort. Just nu har han bara fyra kor, och jag lyckades inte utröna ifall han trodde det skulle räcka. Men snart får fästmön klart sin doktorsavhandling, och se då kan brudpriset definitivt rasa iväg bortom hans möjligheter.

Läs mer om lobola, i detta reportage med tänkvärda kommentarer

Recommended Posts