Självförtroendet största förlusten under förtrycket

Steynsburg är en liten stad cirka 140 km från Queenstown. Här har det mesta gått snett. Många känner att situationen var bättre under apartheid, när det gäller bostäder och arbetstillfällen. Nu står de inför djup fattigdom, arbetslöshet, gängvåld, alkoholmissbruk, tonårsgraviditeter och hiv och aids. De flesta är beroende av olika former av bidrag. De flesta ärenden måste uträttas i Queenstown, som det kostar femtio rand att resa till. De hus som byggts de senaste åren måste rivas, eftersom delar av byggnadsmaterialet stulits under uppförandet av husen.
Siyabonga Sokazi, 35, har bott nästan hela sitt liv i Steynsburg och är väldigt orolig över situationen.
”Våra ungdomar dör av gängvåld och aids. Missförhållandena gör att folk förlorar hoppet om framtiden. Många flyttar till städer, de som är kvar är fattiga och frustrerade oavsett ras. Det finns inga jobb, och om det finns, folk från andra städer få dem eftersom de är datakunniga och har mer kunskap än vad vi gör”, säger Siyabonga. ”Folk ställer inte myndigheter till svars eftersom de helt saknar förtroende för dem.”

Monwabisi kommer från Steynsburg. Han säger att det är hög tid att folk sätter ner foten och säger att de fått nog. Folk ska inte behöva leva utan ordentlig mat, utbildning, fungerande hälso-och sjukvården och andra grundläggande resurser.
”Det viktigaste vi förlorade under förtrycket är vårt självförtroende. Min erfarenhet från de flesta platser jag besökt i Sydafrika är att vi har väldigt låg självkänsla. De flesta människor i Sydafrika tror att saker och ting inte går att förändra. Deras förväntningar på ett bättre liv för alla var orealistiska. Nu är saker värre istället, särskilt på landsbygden i Östra Kapprovinsen. Vi antog att rättvisan kom 1994 och att allt skulle falla på plats under den nya demokratiska eran. Problemet är att samma personer som hävdar att de kämpat för förändring i Sydafrika inte visste vad de skulle göra med friheten när de fick den. Vanligt folk har svårt att ställa dem till svars eftersom vi själva har makten nu. Vi måste i stället förstå att makten ligger hos folket, och vi måste lära oss att utöva den makten. Att döda varandra leder ingen vart. Striden vi måste utkämpa nu är psykologisk, och det är mycket svårt. Men inte omöjligt.”

Recommended Posts