Sikhula Sonke påverkar vidare

Wendy Pekeur och Dawid Afrika på seminarium i riksdagen

Om du anmäler dig idag kan du vara med på lantarbetarfacket Sikhula Sonkes seminarium i riksdagen i övermorgon!
Wendy Pekeur och Dawid Afrikas besök går mot sitt slut, och de har använt sin tid i Sverige väl. Möten, seminarier, kampanjer och demonstration på stan. Här utdrag ur en artikel om påverkansarbetet mot Systembolaget:

”Kampanjen Rättvis vinhandel 2011 startades i november förra året av några svenska solidaritetsorganisationer och DFSA av Syndikalisterna, i samarbete med den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke. Kampanjen går främst ut på att få Systembolaget att ta sitt sociala företagsansvar och se till att det vin de köper från Sydafrika har producerats av arbetare som tjänar en rimlig lön och som arbetar under trygga förhållanden.

För närvarande håller Systembolaget på att utarbeta riktlinjer för vilka krav de ska kunna ställa på farmägarna. För att försöka påverka processen reste generalsekreteraren Wendy Pekeur och kassören Dawid Afrika reste till Stockholm. Deras mest konkreta mål är att Systembolaget ska kräva att deras handelspartners blivit godkända av det sydafrikanska förbundet för en etisk vinindustri, WIETA, där bland andra Sikhula Sonke sitter i styrelsen, och att de accepterar WIETA:s uppförandekod.

– Systembolagets uppförandekod nämner saker som löner som går att leva på och drägligt boende. Men vi har fler krav: att produkterna köps till rättvisa priser, betald mammaledighet och att farmägarna tvingas att tillåta fackföreningar på gårdarna, säger Wendy Pekeur.
Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/86667#ixzz1C9RQoQfi

Recommended Posts