Shapiro kämpar återigen för yttrandefrihet

Jonathan Shapiro

Jonathan Shapiro

Jonathan Shapiro är inte den som ligger lågt i debatten. De knivskarpa skämtteckningarna sitter nästan alltid som darrande dartpilar i centrum av dagsdebatten. Ändå säger han nu att han varit naiv. Han hade inte förväntat sig att ANC och regeringen skulle komma med de drakoniska lagförslag som nu är aktuella. En lag för att skydda information som kan skicka en undersökande journalist i fängelse i upp till 25 år. En mediatribunal som ska granska pressen. Den kände serietecknaren Jonathan Shapiro (Zapiro) hoppas på ännu mer internationell kritik mot förslagen.
– Jag vet inte hur mycket det kan hjälpa, vissa inom ANC vägrar ändra inställning. Men jag tycker det är viktigt att folk uttalar sitt stöd för motståndet inom Sydafrika. Som gammal aktivist känns det oerhört desillusionerande att behöva säga sånt här. Jag känner att jag varit naiv. Vi hoppas att tillräckligt många inom regeringsalliansen är redo att ändra åsikt, säger han på telefon innan det är dags att resa till Sverige och Bokmässan.
Idag publicerar Afrikagrupperna och Shapiro en debattartikel om situationen i Svenska Dagbladet.

 

Möt Shapiro och andra på Bokmässan idag:
14:00-14:45, seminarium sal F2, Bok & Bibliotek
Författarna, bildkonstnärerna och karikatyrtecknarna Jonathan ”Zapiro” Shapiro (Sydafrika), Elieshi Lema (Tanzania), Dominique Mwankumi (Kongo-Kinshasa), Eyoum Nganguè (Kamerun) diskuterar satir, serier och grafiska romaner i Afrika. Samarrangeras med Barn Afrika 2010, Nätverket Den Hemliga Trädgården, Afrikultur och Svenska Institutet.

Recommended Posts