Semenya varmt välkommen hem

MorgonTVs sändning tillägnades helt Caster Semenyas hemkomst och det stora antal hurrande supporters som tog emot henne på flygplatsen. Precis som återgetts i svensk media är uppslutningen bakom Semenya praktiskt taget total. Ingen pillar på vår guldmedaljös. Dessutom är hon fortfarande två sekunder från världsrekordet, och hennes totala överlägsenhet i loppet säger egentligen mer om kvaliteten på startfältet.

Caster har trakasserats tidigare, blivit ombedd att gå på herrtoan, inspekterats av motståndarlaget när hon skulle spela damfotboll etc. Kanske av samma personer som nu sluter upp på hennes sida när hon vinner internationella guldmedaljer?
Jag tycker att det är positivt att man försvarar en 18åring som trakasserats av etablissemang och medtävlanden, men diskussionen i media har inte såvitt jag ser avvikit från mönstret att det finns uteslutande två kön och det är väldigt enkelt att avgöra om någon är man eller kvinna. Enligt IAAF handlar processen att avgöra Semenyas kön om medicinsk undersökning inklusive rapporter från gynekolog, endokrinolog, psykolog, medicinsk expert och en psykolog. Inte så enkelt således…
Detta trots att IAAFs regler faktiskt tillåter tävlande att ha bytt kön om detta skedde innan puberteten. Caster har uppenbarligen gått genom livet som tjej hittills så det är bisarrt att hon ska utsättas för allt detta nu. Enligt sydafrikansk konstitution finns tre kön, och intersexuella ska inte trakasseras. Därigenom kan man undvika tidig kirurgi på bebisar vars kön inte enkelt kan avgöras vid födseln.

Några bekanta har emellertid utnyttjat affären för att ifrågasätta det rådande mönstret. Min kollegas gamla mor sade att ”Så, kategorierna stämmer inte längre, kanske dags att ta ett steg tillbaka och skapa nya!”

Recommended Posts