Så kan du göra skillnad utan minsta ansträngning

Helen Skirmand, Fackombudsman på Sikhula sonke

Idag går att läsa om den sydafrikanska vinmärkningen Wieta i svensk webmedia.

Wieta som står för Wine and Agricultural Industry Ethical Trade Association, är ett multiaktörsinitiativ startat för att förbättra arbetsvillkoren i Sydafrikas vinproduktion.

Wieta är känt sedan länge av Afrikagruppernas samarbetspartner Sikhula Sonke liksom för Rättvist Vinkampanjen. Wietas strategi skulle kunna beskrivas som reformistiskt och av den mjukare sorten. Medlemskapet är för farmägare frivilligt då de skriver under på att förbättra arbets- och levnadsvillkor för sina anställda. Organisationens styrelse består av aktörer från hela sektorn från arbetare till upphandlare och producenter, däribland fackföreningen Sikhula Sonke.

Linda Lipparoni, chef på Wieta, säger att jordbrukssektorn är kanske den sektor som sedan demokratin haft svårast att ställa om. Gårdarna ligger ensligt och ibland tror man att apartheid fortfarande lever kvar här. Men när grannarna börjar förändras och adaptera till ett samhälle där människor har rättigheter så startar, om än långsammare än önskvärt, attitydförändringar att gro. När förbättrade villkor dessutom visar att företagsamheten gynnas är det svårt att fortsätta försvara ett gammalt system.

Nära var fjärde sydafrikansk vinflaska som säljs på Systembolaget är Wieta-krediterad. Dessa flaskor är dessutom ofta billigare än de utan etisk märkning. Vårt tips till dig… Prata med systembolagspersonalen nästa gång du köper sydafrikanskt för att få veta om ditt val är del i att förändra föråldrade apartheidattityder längst ner i produktionsledet!

Recommended Posts