Rött Kort!

Khulumani Support Group har 55 000 medlemmar som överlevt grova brott mot mänskliga rättigheter i samband med apartheid. För åtta år sedan stämde de ett antal multinationella företag som samarbetat med apartheidregimen. Under VM i herrfotboll 2010 driver Khulumani Rött Kortkampanjen. De skriver på sin blogg:
”I onsdags samlades tiotusentals fotbollsfans på gatorna i Johannesburg för att hylla nationella laget Bafana Bafana inför VM. För alla oss som var där var det magiskt att se sydafrikaner av alla raser, ekonomiska bakgrunder, åldrar och kulturer förenas för att stödja teamet… Igår var en av dessa stunder Sydafrika lyckas skapa med jämna mellanrum då vi inser hur långt vi har kommit, och hur mycket passion vi har som nation. Alltför ofta pratar vi bara illa om Sydafrika – och glömmer att slå på trumman för våra stora triumfer.

Alltför ofta samma sak händer med offer och överlevande – de omtalas bara som hjälplösa och förtryckta … men i verkligheten, som Khulumani visar varje dag är överlevare några av de mest proaktiva, energiska och innovativa i vårt samhälle! En grupp som har visat just vad som kan hända när människor börjar ta tillbaka makt är Khulumanigruppen från Indwe på landsbygden Eastern Cape. Denna grupp av främst äldre män och kvinnor har skickat 100 medlemmar på en resa runt Sydafrika till Soweto för att iscensätta en marsch den 12 juni till stöd för rött kortkampanjen och apartheid-rättegången! Dessa överlevare är ett exempel för alla sydafrikaner – att ta ställning och agera!”
Läs mer om Khulumanis kampanj och marschen den 12 juni

Recommended Posts