Rötmånad

Det var inte bara vår familj som drabbades av magsjuka i går. I en av East Londons skolor råkade barnen ut för matförgiftning. Det är rötmånad. Mat ruttnar på nolltid. Hinner knappt ta ut maten ur kylskåpet innan hundra flugor surrar omkring i köket. 270 elever blev så dåliga att de fick behandlas på sjukhus. Det är tredje gången den senaste månaden jag läser om liknande saker i tidningen.
Hälsoministern är också sjuk. Hon har problem med lungorna och ligger sedan några dagar på intensiven på ett sjukhus i Johannesburg.
Ni som följt nyheterna från Sydafrika vet att hälsoministern varit i blåsväder det senaste året eftersom hon har förordat grönsaker som alternativ till bromsmediciner för dem som lever med hiv. I höstas var hon sjuk under en längre tid och viceministern gick in i hennes ställe. Hon drog igång ett jättearbete med en ny hiv och aidsplan för landet. Den innebär bland annat att regeringen tvingas snabba upp det statliga så kallade roll-out-programmet för distribuering av gratis bromsmediciner. Med det arbetet vågade hon gå en annan väg än den ministern troligen skulle gått om hon varit frisk. Vad gör då president Thabo Mbeki nu? Jo, nu när hälsomininstern är sjuk igen går han in och ger ansvaret för hälsoministeriet, nej inte till viceministern, utan till TRANSPORTministern.

Recent Posts