Rösträkningen i full gång

Drygt 25 procent av rösterna är nu räknade. African National Congress, ANC, har så här långt fått 63,2 procent, Democratic Alliance, DA, har fått 19,92 procent och Congress of the People, Cope, 7,73 procent. Det betyder att ANC ännu inte nått 2/3 majoritet, DA verkar göra ett väldigt bra val, men Cope däremot går något sämre än vad man räknat med. ANC leder i åtta av de nio provinserna. I Västra Kap ligger DA i topp.
Annars gick det lugnt till i går. De största problemen var att i flera vallokaler fanns inte tillräckligt med valsedlar. Detta berodde på att många valde att rösta i en vallokal de inte registrerat sig. Valsedlar fick omdistribueras vilket tog lite extra tid. Vallokalerna skulle stängas klockan nio, men då var det fortfarande långa köer. Så sent som vid tvåtiden i natt pågick fortfarande röstning.
På morgonnyheterna visades bilder från en amerikansk nyhetskanal. Där var man inte så intresserad av rösträkningen eftersom det är klart att ANC kommer att vinna. Den intressanta frågan var hur kabinettet kommer att se ut och om finansminister Trevor Manuel kommer att sitta kvar. Kort innan valet sa ANC att Trevor Manuel blir kvar som finansminister. Vi får väl se hur det går.

Recent Posts