Ramaphosa ny president i Sydafrika

Jacob Zuma meddelade igår kväll i ett direktsänt tal till nationen att han avgår som president. Idag svors Cyril Ramaphosa in som den femte presidenten i det demokratiska Sydafrika.

Tidigare under veckan har ANCs ledning begärt att Zuma avgår som president. Zuma svarade med att ge en intervju i tv-kanalen SABC news där han sa att han inte höll med om partiledningens beslut. Zuma påstod även att ingen från ledningen förklarat för honom vad han gjort fel och vad som föranlett deras beslut. Han hänvisade till de procedurer som bör följas vid händelse av återkallande av president och undrade varför de hade så bråttom.

Partiledningen bad Zuma att lämna sin post senast idag, den 15 februari. Om Zuma inte avgått frivilligt hade en misstroendeomröstning genomförts i parlamentet den 22 februari. Det var oppositionspartiet EFF som begärt en misstroendeomröstning och ANC hade anslutit sig till begäran, vilket var både uppseendeväckande och oväntat. Den processen hade lett till att Zuma tillsammans med samtliga ministrar hade tvingats avgå.

Under Zumas nio år vid makten har flera skandaler som rör våldtäkt, korruption och pengatvätt avslöjats. Arbetslösheten har stigit och ekonomin har varit i kris.

Det har spekulerats mycket kring hur Zuma skulle agera. Zuma sa i tv-intervjun att ANC måste lära från det förflutna. När han för 9 år sen ersatte Thabo Mbeki, som också ombads lämna sin post av partiet, var han emot att Mbeki skulle gå omedelbart och förespråkade att de skulle jobba parallellt i 18 månader. Mbeki tvingades gå efter sex månade vilket orsakade en splittring inom ANC och slutligen att partiet COPE startades.

Under sitt tal till nationen tog Zuma upp han inte var rädd för en misstroendeomröstning, belyste återigen att vissa procedurer bör följas, men mot slutet talade han om risken för fraktioner och att han inte vill att ANC ska bli delat i hans namn. Därefter meddelade han att han följer partiets önskan och avgår.

Under eftermiddagen idag, den 15 februari, valdes Cyril Ramaphosa av parlamentet och svors in som den femte presidenten i det demokratiska Sydafrika.

Den 14 februari kommer få en ny innebörd i Sydafrikas historia. Förutom Zumas avgång gjordes även ett tillslag i det lyxiga Johannesburgområdet Saxonwold där fem personer anhölls för pengatvätts- och korruptionsanklagelser runt mejerifarmen Vrede i Fristatsprovinsen. Av de 220 miljoner rand som farmen tilldelats av den provinsiella regeringen har endast 2 miljoner använts till farmen. I härvan finns minst två höga ANC-politiker och företaget Estina som ägs av Guptafamiljen, vilka har starka kopplingar till före detta president Zuma.

Läs mer:
ANC har röstat fram ny ledare
Striderna inom ANC

Recent Posts