R150/dag inte tillräckligt för näringsrik kosthållning

Igår gick startskottet för nya lantarbetarstrejker i Västra Kapprovinsen. Hur många farmer eller områden som la ned verktyg är ännu för tidigt att sia om, farmöverskridande samordning saknas till stora delar fortfarande.

Grabouw5

Lantarbetare framför barrikad av polis i Grabouw
Fotograf: Ben Fogel

I byn De Doorns, där strejkerna började i oktober förra året, spärrades åter igen en av de nationella motorvägarna av och ett 40-tal demonstranter rapporteras ha arresterats. Demonstranterna ska också försökt köra bort journalister. Även i orten Clanwilliam i norra delen av provinsen ska ett 50-tal människor ha arresterats och polis ha förvägrat demonstranter utifrån området att ansluta sig till protesten.

Arbetarnas krav består, man kräver en dagslön om 150 rand och omfattande landreformer. Jordbruksdepartementet, Agri Western Cape, ska enligt Daily Maverick ha kontrat kravet med en höjning av dagens nivåer om 69 rand/dag till 85 rand per dag. Vidare redogör Daily Maverick för en rapport släppt av tankesmedjan Bureau for Food and Agricultural Policy i tisdags som gjort en utredning av rimlig daglig utgift för en balanserad och näringsrik kost. Rapportens slutsats presenterar en rävsax. Även om målet om 150 rand uppnås räcker det inte till för att inhandla tillräckligt näringsrik kost (gissningsvis tar utredningen i beaktande att varje arbetare försörjer fler än sig själv). Vidare slås fast att höjningar över 104 rand per dag gör mekanisering en bättre affär för farmare, vilket i sin tur innebär varsel inom jordbrukssektorn.

 

 

Recommended Posts