Protester över hela landet mot bristande service

På flera håll i Sydafrika , men särskilt i Mpumalanga, protesterar folk sedan ettt par veckor mot bristen på utveckling och att myndigheterna inte levererar vad de lovat väldigt länge nu. I townships runt om i landet bränner besvikna invånare däck och blockerar vägar för att uppmärksamma bristen på bostäder, vatten, el och hygien. Ibland har fredliga protester övergått i våld, bilar och hus ägda av lokala myndigheter har förstörts och demonstranter har stött samman med polis. Polisen har skjutit med så kallade gummikulor mot demonstranter och ett hundratal har arresterats hittills. I ett område i East Rand rapporteras två unga män ha skjutits till döds, enligt de anhöriga av polis, men händelserna har inte utretts ännu.
David Mabuza, ledare för provinsen Mpumalanga fördömer våldet och säger att om folk inte är nöjda så måste de klaga hos lokala myndigheter istället för att börja bränna egendom. Lyssnar inte de lokala myndigheterna så får de gå till provinsmyndigheterna.
Detta är vad folk i många fall har gjort, men inte fått tillfredsställande svar.

I Siyathemba, Mpumalanga har våldet även vänts mot utlänningar i området och flera butiker ägda av bland andra etiopier, pakistanier och kineser plundrades. Dessa händelser påminner otäckt mycket om upprinnelserna till de främlingsfientliga attackerna i fjol.

ANC fördömer våldet som följer protesterna, och påpekar att av tolv fall av protester handlade bara sju om bristande service. De andra handlade om missnöje med ledningen och i ett fall en protest mot en påstått korrupt lokalpolitiker. ANC kommer att ta itu med de ärenden där ANCpolitiker varit inblandade.

Sapa, Cape Times, Star, Sowetan, Pretoria News, Mail and Guardian

Recommended Posts