Profilbilder -Afrikas gåva till Väst

Give

Flickans mamma, som själv är utled på de aldrig utdöende stereotyperna, har gett bildpubliceringen godkänt.

Den pittoreska byn i landet Afrika, full av barn, hungriga magar och miserabla livsöden. Men ändå, så glada. Leendena och skratten aldrig långt borta. Eller…

Afrikagruppernas julklapp till dig är en bloggserie om afrikanska stereotyper. Serien hoppas rucka lite på några av de fördomar som alltsedan 1870-talet tillåts reproduceras. Serien hoppas få oss att falla i vår egen fälla och i bästa fall bidra till påsättandet av koloniala glasögon. Enligt riktig juleanda inriktar sig serien främst på temana musik, film och givmildhet.

Först ut i serien… (trumvirvel)… Facebookprofiler! Afrikas gåva till Väst! Föreställ dig en mörkhyad filantrop stövla in i valfri förortsskola i Sverige och börja fyra av foton utan tillåtelse för att sen publicera dem på nätet… Näee, det skulle inte hända. Men om så ändå skedde skulle barnens föräldrar kunna pröva en stämningsansökan.

Men detta gäller naturligtvis inte afrikanska barn. Och särskilt inte om de inte har några föräldrar. De bor ju trots allt i Afrika där anarki och ubuntu (afrikansk filosofi om mänsklighet) råder. Här kan ju ingen klaga på välmenande intentioner om att pimpa en facebookprofil. Bortkastad är lagen om samtycke till uthängning på nätet. Bortblåst är tanken på barnens integritet. Överflödigt är att ens känna till namnet på barnet.

Flickan på bilden har inget med texten att göra. Hon finns där för att ge min profilbild (eller snarare, min fiktivt uppbyggda webbpersonlighet) ett intryck av världsvana, multikulturalitet och min stora generositet mot mindre bemedlade barn. Och i förlängningen för att cementera min vita överhöghet där det står mig fritt att göra vad jag vill med bilden eftersom jag 1) jag har råd att köpa en kamera (jag menar, hon hade också jätteroligt när vi tittade på oss själva i displayen) 2) för att jag helt enkelt har lite mer makt och därför lite mer rätt att få göra vad som faller mig på andan 3) det är säkert bara fördelaktigt för flickan att framtida arbetsgivare får veta att hon har internationella vänner.

varning

Agnes Nygren, kommunikatör Afrikagrupperna, Sydafrika

Recommended Posts