Priset av guld: varför Sydafrikas guldindustri varit en av de mest lönsamma i världen

IMG_5972Sydafrika är världsledande inom den globala gruvdriften och står för en betydande del av den globala produktionen. Gruvindustrin bidrar med 18% till landets BNP och guld står för 7% av Sydafrikas export. I förra veckan höll fackföreningen AMCU (Association of Mineworkers and Construction Union) en presskonferens där guldbolagen anklagades för att under de tre senaste åren ha stulit cirka 8 miljarder kronor från gruvarbetarna i guldsektorn. Arbetarna har tidigare krävt en ingångslön på 8500 kr i månaden istället för den nuvarande lönen på 4000 kr. Nu har man dock upptäckt att gruvarbetarna under flera års tid inte blivit betalda för den faktiska övertid de jobbat sedan år 2000. Trots att arbetare sliter upp till 13 timmar per dag under jord får de endast en kompensation på 400 kr. Denna så kallade riskpremium ska täcka tre timmars övertid per vecka och en inarbetad lunchrast. Dick Forslund, ekonomisk forskare på AIDC (Alternative Information & Development Centre), menar att bolagen är skyldiga sina lägst betalda arbetare 31,500 kr var för de senaste tre åren. ”Egentligen skulle man kunna släppa tanken på förhandlingar om löneförhöjningar och koncentrera sig på att få dem att återbetala den skuld de har till arbetarna.”

AMCU:s president, Joseph Mathunjwa, förklarar vidare: ”Utöver det bryter bolagen mot bestämmelserna om de åtta timmar en arbetare får vistas under jord för att undvika fatala risker för stendammslunga eller silikos. 20-30 procent av våra medlemmar lider av stendammslunga.”

Thanya Charles skriver för Mail&Guardian om hur kvinnor på landsbygden drabbas när deras män kommer hem med en obotlig lungsjukdom för att dö en långsam och smärtsam död. Kvinnorna lämnas då med ansvar över försörjning och vårdgivning under de mest ogynnsamma förhållanden. Stendammslunga orsakas av att andas in kvartsdamm som produceras vid brytning av guld. Sjukdomen skapar ärrbildning på lungorna, som sedan leder till andnöd och feber. De dammnivåer som sydafrikanska gruvarbetare tillåts att andas in är fyra gånger högre än vad som är tillåtet i Europa och Nordamerika. Nedanstående video är en fotoessä av Thom Pierce, som visar att Sydafrikas guldindustri prioriterar vinst högre än liv.

Afrikagruppernas partners Women in Mining och ILRIG arbetar på olika sätt för gruvarbetares och invånare i gruvområdens rättigheter. Stöd deras verksamheter här.

Anna Stevenson
Praktikant, Afrikagrupperna Johannesburg

Recommended Posts