Presidenten utbuad under Mandelas minnesfirande

För de som såg på TV igår från Nelson Mandelas minnesfirande kunde tydligt höra hur president Zuma blev utbuad under sitt tal.

Foto av Thapelo Lekgowa

Foto av Thapelo Lekgowa

Thapelo Lekgowa är journalist för tidningen Daily Maverick och var igår på plats i Johannesburg stadium.

-Att stadiumen inte var proppfull säger någonting om ANC idag.Det är svårt att säga varför människor buade. Vad som kan sägas säkert är att buandet kom från ANC-anhängare i Gauteng (provinsen dit Johannesburg tillhör).  Buandet kan ha varit ett allmänt missnöje mot president Zuma,eller missnöje mot Nkandla (säkerhetsuppgraderingen av presidentens hem har kostat skattebetalarna 206 miljoner. Investeringen har just utretts för eventuell korruption, rapporten är ännu inte offentliggjord) eller mot vägtullarna som just införts i Johannesburg.

President Zumas talesman Mac Maharaj vill dock inte göra för stor sak av gårdagens buande. ”Det var en liten skara som buande och det upphörde efter fyra minuter. Vi kommer inte göra en småsak till en demokratisk kris.” Maharaj framhåller att President Zuma fortsatt är en populär ledare.

Innan Mandela dog spekulerades det mycket över hur ANC skulle gynnas av hans bortgång i det kommande valet. Antagandet har varit att det kommer spelas på känslor av sentimentalitet, patriotism och nationalism. Att en röst på ANC är en hyllning till nationens fader. De närmaste månaderna får utvisa hur rätt spekulationerna kommer vara. Kanske insinuerar gårdagens missnöje snarare ett bakslag för denna retorik. Kanske ökar missnöjet snarare när Mandela jämförs med dagens ledare…

Foto av Thapelo Lekgowa

Foto av Thapelo Lekgowa

Recommended Posts