Planerat mord på Mandela och andra högerextremistiska aktioner

racismFörra veckan dömdes så 20 män från den så kallade Boeremakt-rörelsen (boere betyder bonde på holländska och var vad de holländska bosättarna i Sydafrika kallade sig när de satte fot här på mitten av 1600-talet). Rättegången som pågått i 10 år har varit den längsta i Sydafrikansk historia. Männen dömdes till mellan 5 och 30 års fängelse för landsförräderi.

Rörelsen föreställde sig ett land där boerena åter styrde. Där Sydafrika skulle tillhöra boerna och där de svarta skulle fördrivas. Lagom världsfrånvända trodde den högerextremistiska rörelsen att de skulle kunna locka den svarta befolkningen ut ur landet genom att lämna ett spår av matpaket längs med vägen upp till Zimbabwe. De indiska sydafrikanerna skulle skeppas till Indien med båt.

Medan världen firade ett fritt Sydafrika planerade rörelsen mordattentat på Nelson Mandela. Planen var att spränga en väg Mandela skulle åka på för ett skolbesök i Limpopo, men planen gick i graven när Mandela istället flögs in till skolan med helikopter. Rörelsen infiltrerades av polisens spioner som senare vittnade emot dem. Flera sprängattentat hann dock genomföras innan männen greps. De flesta i kåkstaden Soweto med ett dödsfall som följd.

Vidare uppmärksammades ett annat högerextremistiskt fall förra veckan. På det senaste har det protesterats högljutt bland vissa av landets vita över vad man kallar ”folkmord på vita”. När helt plötsligt en högerextremist kliver fram och delvis tar på sig skuld för morden på ett vitt bondpar. Enligt henne var morden del i att ”ingjuta rädsla för att tvinga bönder att använda sig av deras säkerhetstjänster… attacken var också menad att skapa rashat”. Underförstått alltså att det skulle se ut som om svarta var skyldiga till morden och därför öka vita sydafrikaners hat gentemot svarta sydafrikaner.

De här händelserna får kanske journalister i Sydafrika men även Sverige att hejda sig innan man skriver artiklar om förestående raskrig i Sydafrika.

 

Recommended Posts