Påsydd penis fullt funktionell

1967 gjorde Sydafrika internationella löpsedlar då läkaren Christiaan Barnard utförde världens första hjärttransplantation. Jag talade en gång med Afrikagruppsaktivisten Monica Haglund, tillika sjuksköterska innan pensionering. Hon beskrev det som ett närmare mirakel. ”Det var som att läkarkonsten nu kunde väcka de döda. Aldrig hade vi kunnat föreställa oss att vi nu skulle kunna byta ut ett hjärta. Min största upplevelse när jag besökte Kapstaden 45 år senare var att besöka museet som nu finns på sjukhuset Groote Schuur där operationen utfördes.”

Sydafrika gör nu återigen stora rubriker när de kan lägga penistransplantation till listan över ’Först i Världen Utförda Operationer’.

För många av landets unga män omskärelse ett kulturellt måste. Ritualen är del av ett mandomsprov där killar i åldrarna 15-20 år spenderar ungefär en månad på landsbygden. I folkmun kallas det att vara i bushen. Förutom omskärelse lär sig ungdomarna vad det innebär att vara man, att försörja och ta hand om en familj och andra värderingar som hör vuxenlivet till. I ’bushen’ finns liten tillgång till kliniskt ren utrustning vilket ibland medför komplikationer. Den första penistransplantationen tog plats efter ett mandomsprov som gått snett. Så ordentligt snett att man var tvungen att amputera hans lem. Läkarteamet hade inte förväntat sig att den unge mannen skulle återhämta sig så snabbt. Hans nya penis har återfått alla urin- reproduktions- och sexuella funktioner. Nu står nio ungdomar i kö för transplantation.

Agnes Nygren

Kommunikatör Afrikagrupperna, Johannesburg/Sydafrika

Recent Posts