Pastor hetsar mot homosexuella

Social konservatism ökar i Sydafrika var den torra titeln på föredraget jag bestämde mig för att trots allt gå på en torsdagkväll. Doktor Dale McKinley hävdade i inledningstalet att sydafrikanerna må vara lika konservativa som innan, men ger uttryck åt detta i högre grad. Att den progressiva konstitutionen inte avspeglar folkets värderingar, men att nationalisterna gick med på de mest liberala skrivningarna, om homosexuellas rättigheter bland annat,  för att rätten till egendom värderas högre än mänskliga rättigheter. Konstitutionen tilläts vara progressiv för att tillgångarna ändå var kvar i samma händer som innan. McKinley underströk att han själv vuxit upp i en djupt kristen miljö och ser att kyrkan ofta försvarar homosexuellas rättigheter när staten bekämpar dem, som i Zambia.
Sen var det pastor Sipho Mengezelelis tur att tala. Han började med att beskriva världen i termer av mörkrets och ljusets rike som kämpar mot varandra och hur humanismen är djävulsk då den ställer människan högre än Gud. Sen kom han in på detta med homosexualitet.
– Inte ens hundar och katter beter sig på det viset.

Raskt utbröt fullt gräl och ett antal åhörare inklusive McKinley lämnade salen.  Händelsen täcktes av lokaltidningen The Daily Dispatch. I en intervju i samma tidning visar pastor Mengezeleli vad han är för en.
Läs insändare och debatt kring händelsen

Recommended Posts