Oscar Pistorius dömd till fem år i fängelse

 


Equal before the law redDet har knappast undgått någon att Oscar Pistorius, också känd som The Blade Runner, har stått inför rätta för dödsskjutningen av sin flickvän Reeva Steenkamp. Idag dömdes han till fem års fängelse, men kan enligt tidningen The Guardian få slutföra straffet i husarrest, redan om 10 månader, om han sköter sig. 

För en månad sedan friades Pistorius från åtalet om överlagt mord. Istället fälldes han för vad som kan översättas till vållande till annans död. Hans försvarsadvokat har försökt få straffet att bli tre års villkorlig dom med följande husarrest, något som har upprört många. Åklagaren har å sin sida krävt tio år.

Enligt Aftonbladet ska domaren Thokozile Masipa ha sagt att ”Det vore en sorglig dag för denna domstol om det existerade en lag för fattiga, och en annan för rika och berömda”. Trots det vägs tidigare prestationer in i domen. ”Det råder inga tvivel om att den åtalade har bidragit enormt till samhället. Han har inspirerat många funktionsnedsatta människor”

”Att det inte skulle vara skillnad mellan fattiga och rika och berömda kan verkligen ifrågasättas”, säger en samarbetspartner till Afrikagrupperna. Han berättar hur en bekant till honom, som på grund av hunger stal en chokladkaka, blev dömd till tre månaders fängelse.

Ylva Zetterlund, Johannesburg

 

Recent Posts