Opportunism, populism eller socialism?

effDen kontroversiella ledaren för Economic Freedom Fighters (EFF), Julius Malema, tycks påverka aspirerande politiker även utanför Sydafrikas gränser.

Samtidigt som EFF influerats av sittande Zimbabwiska regeringsparti ZANU-PF, särskilt vad gäller förstatligande av mark verkar det nu som om EFF´s valprogram även smittat av sig anorstädes.

Det är tidningen The Namibian som rapporterar om det nystartade Namibian Economic Freedom Fighters (NEFF). Julius Malema och hans 24 parlamentskollegor gjorde visuell sak av att försöka knyta band till arbetarklassen genom att inta parlamentet införda röda arbetaroveraller. NEFF, som visserligen inte ännu har tillträde till det namibiska parlamentet, klär sig i samma utstyrsel. NEFF startades av en tidigare medlem av SWAPO (Namibias sittande regeringsparti) och verkar få politisk backning av SWAPO:s ungdomsförbund. Likheten även här med EFF är slående. Malema var, fram tills dess att ANC suspenderade honom efter att han ansågs bryta mot partiets policys, även ANC:s ungdomspartiledare.

Trenden om socialistiska partimanifest liksom nya politiska utmanare till de dominerande frihetspartierna kan ses som ett politiskt hälsosamt tecken. Huruvida EFF och NEFF kan leva upp till sina egna program är en annan fråga. EFF:s väljarstöd med 1.1 miljoner röster visar att det var förhållandevis många (6,4%) som ville se EFF förverkliga sina löften.

I valkampanjen till det sydafrikanska valet fokuserade EFF på förstatligande av mark, gruvor och bankväsende med motiveringen att det skulle bidra till ökad resursomfördelning.  I sista spurten veckan innan valet var det mycket prat från EFF:s sida att parlamentariker inte borde få använda sig av andra än statliga tjänster som vård och skola. Vidare borde de inte ha tillgång till förmåner som bostad, sjukförsäkringar etc. på skattebetalarnas beskostnad.

Det tog inte partiet lång stund att backa på de senare påhoppen om  parlamentarikers förebildsansvar då de intog sina platser i de politiska korridorerna. Plötsligt skulle det vara resursslöseri om deras parlamentariker inte flyttade in i husen reserverade för de högt uppsatta statligt anställda. Malemas egen son skulle minsann inte behöva gå i en ”dysfunktionell och fattig” skola. Inte heller skulle de skicka sina kollegor till statliga sjukhus eftersom det skulle vara samma sak som att ”skicka dem till bårhuset”.  Istället hänvisades kritikerna (allmänhet, media och partimedlemmar) till olika paragrafer i partimanifestet som förklarar att det är först när EFF innehar regeringsmakten som medlemmarna kommer leva som man lär.

Om EFF nu visar sig vara en politisk influens i regionen så bör vi hoppas att politiken och partiprogrammen får större plats än anklagande och tom retorik. EFF:s musa och ledstjärna är Burkina Fasos frihetskämpe Thomas Sankara. En vän berättade hur han träffat en av EFF:s parlamentariker ett par veckor efter valet och denne uppges ha sagt att ”Vi kommer agera som Sankara när alla andra agerar som Sankara”. Tråkigt nog verkar det som att uttalandet vid första anblick stämmer. Det är lätt att prata vänster men desto svårare att vandra vänster…

 

 

 

Recommended Posts