Öppet brev till sydafrikanska regeringen

I november förra året röstade det sydafrikanska parlamentet igenom (229 för och 107 mot) den omstridda sekretesslagstiftningen (som skrivits om tidigare på bloggen här och här). Lagen ger staten rätt att hemligstämpla uppgifter som den anser känslig eller hemlig och inga bestämmelser finns för att whistleblowers som läcker information som kan ligga i allmänhetens intresse skyddas från hårda fängelsestraff. Lagförslaget kommer att granskas av författnignsdomstolen. Afrikagruppernas samarbetspartner Sikhula Sonke har sällat sig till oppositionen mot lagen och nedan kan ni läsa deras öppna brev till regeringen.

1994, när ANC vann det första fria valet, var ett år av förväntan för lantarbetare och deras familjer. Det lovade en framtid av möjligheter och drömmar om frihet. 17 år senare blir vi slagna med sekretesslagstiftning och ironiskt nog är det samma människor som önskar genomföra denna lag som kämpade emot apartheids sekretess.

De senaste sju åren har Sikhula Sonke framgångsrikt ökat medvetenheten om övergrepp på lantarbetares och deras familjers rättigheter och har på så sätt betraktat oss själva som whistleblowers i jordbrukssektorn. Kvinnor på landsbygden kämpar mot höga elpriser där arbetare betalar 300-600 rand av deras knappa 1 500 rands månadslön vilket betyder att många familjer går till sängs hungriga. Intill denna dag kan relevanta departement inte ge fullgoda förklaringar.

Vi menar inte att en stat inte får ha sina hemligheter men vi vill att lantarbetare med familjer och hela det sydafrikanska folket också skyddas. Gör regnbågsnationen till verklighet genom att behandla oss med värdighet, respekt och jämlikhet.

Implemetering av sekretesslagstifningen utan skydd för whistleblowers, som oftast tillhör civilsamhället, går emot allt vår konstitution står för och de fattigaste av de fattiga som föder resten av världen säljs till ”slavmästare” och makthungriga politiker som också de blivit gårdsägare.

Sikhula Sonke vill att whistleblowers skyddas och inte slängs i fängelse när de avslöjar övergrepp mot de fattigas rättigheter.

Patricia Dyata, Generalsekreterare, Sikhula Sonke

Recommended Posts