Om kameror och fattigdom

Just nu på radion diskuteras om det är bra att ha bevakningskameror i skolornas klassrum. Smaka på de orden: bevakningskameror i klassrummen.
Jo, de finns i dag. I döttrarnas skola också. Inte i de yngre klasserna, men från och med årskurs åtta. När det infördes förra året diskuterades det en hel del, men skolans ledning var obeveklig, kameror skulle installeras. Vi måste ha kontroll på vad eleverna gör, sa de.
Jag har några gånger berättat här på bloggen om våldet i skolorna, om hur elever har det och om de känner sig trygga i skolan. Man kan lugnt säga att läget inte är särskilt positivt.
På radion berättar nu en tjänsteman från utbildningdepartementet i en provins om hur en elev i hans område kommit in i klassrummet och knivhuggit en kamrat till döds framför läraren och resten av klassen, hur en elev kommt in i klassrummet och skjutit läraren framför de andra eleverna, hur en pojke blottat sig framför en av flickorna i klassen och framför läraren och resten av klassen och om en elev som hällde vatten över läraren mitt i undervisningen. Han anser, kanske fullt förståeligt, att det är nödvändigt med kamerabevakning.
Just nu känner jag mig extremt trött och ledsen, en slags bottenlös förtvivlan över situationen och det som sker i Sydafrika i dag har infunnit sig. Jag tänker på de ohyggliga främlingsfientliga händelserna där man nu satt in militär för att lugna, allt annat grovt våld som det ständigt rapporteras om, matpriserna som skjuter i höjden, elen som inte räcker, jobben som inte skapas. Listan skulle kunna göras ännu längre.
Tror du att vi får ett bättre samhälle med kamerabevakning av ungdomar? Nej. Självklart inte. Att behöva bevaka är bara ett symptom på att något är helt fel.
Ska det bli bättre tror jag att den sydafrikanska regeringen MÅSTE skapa ett klimat där det finns hopp. Där ungdomar tydligt ser att det finns möjligheter i livet. Där föräldrar eller grannar eller vänner har jobb. Jobb med löner man kan leva på. Där fattigdom och förtryck inte längre finns. Då kommer inte heller skolorna att behöva bevakningskameror.

Recommended Posts