Ökad hivresistens

I dagens Smålandspost hittade jag en liten liten notis med ett mycket oroväckande innehåll. Hivresistensen ökar, säkerligen i hela världen men särskilt omnämnda är Östafrika där resistensen ökat med 29 procent. I Sydafrika har vissa virusstammar ökat sin resistens med 14 procent.

Hivviruset måste räknas som det mest komplexa viruset i modern medicinsk historia. Mycket forskning har de senaste 30 åren lagts på att försöka förstå vad viruset gör med vårt immunförsvar. När viruset överförs mår du i regel bra, som vanligt. Det är först när du börjar äta bromsmediciner som du märker att du är sjuk. I notisen sägs att viruset resistens är en konsekvens av att patienter har svårt att följa medicineringen. Det är en ganska platt förklaring.

Till att börja med mår du som sagt sämre av medicineringen. Det kan bli mer tydligt att du är sjuk, vilket i sig är stigmatiserande. Lite beroende på var i världen du bor har du tillgång till olika sk. generationer av bromsmediciner. Viruset överlistar efterhand bromsmedicinernas effekter, det är då dags att byta till en yngre generation. Första generationen bromsläkemedel finns i regel överallt idag, svårare kan det vara att få tag på eller ha råd med de yngre generationerna. Att äta varierande och näringsrik kost är också en viktig komponent för att medicinerna ska kunna tas upp ordentligt av kroppen, också det lättare sagt än gjort för många. Med andra ord behöver patienten inte ha särskilt mycket makt över sin medicinering.

 

Recommended Posts