Nya gränser vid gränsen

stängsel- maputoI onsdags lamslogs gränsen Ressano Garcia/ Nkomatiport  mellan Mocambique och Sydafrika av ett, för många, tämligen förvirrande beslut från Sydafrikas sida att införa omedelbara restriktioner vid inträde i landet.  Utan att informera Mocambiques migrationsmyndighet och än mindre dess befolkning infördes en regel om att alla inresande utan sydafrikanskt pass var tvungna att uppvisa en kontantsumma på 3000 Rand eller giltigt bankutdrag med motsvarande summa. Detta gällde även om man bara planerade att stanna en dag.  Avsaknaden av förberedande information och den höga summan ledde till stor förvirring och ilska hos den stora folkmassa som fastnat i ingenmansland mellan de två länderna.

Många produkter såsom kött och andra livsmedel är mycket billigare i Sydafrika än de är i Mocambique. På grund av detta reser många över enbart för att handla ungefär som vi svenskar gör med alkohol i Danmark och Tyskland. Ofta har man en familjemedlem med som bärhjälp. I ett sådant fall skulle en familj tvingas uppvisa 6000 Rand vid inträde i Sydafrika vilket motsvarar cirka fem minimilöner i Mocambique.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Då Sydafrikanska medborgare inte behövde uppvisa motsvarande summa vid inträde i Mocambique tog de avvisade Mocambikierna saken i sina egna händer och började bygga en barrikad som hindrade Sydafrikaner från att träda in i landet. Enligt tidningen O Pais var det denna strejk som fick Sydafrika att ta tillbaka sitt beslut. Redan samma kväll hade allt återgått till det normala men om restriktionerna kommer att återinföras återstår att se.

Sofie Sjöstrand, Maputo

Recommended Posts