Ny tidning proANC eller ej?

Sydafrikas nya dagstidning The New Age kom ut med en särskild gratisutgåva på National Heritage Day, helgdagen för nationens kulturarv, tidigare Kung Shakas dag. Tidningen ges ut i samarbete med Times of India och finansieras av indiska miljardären Atul Gupta. Det faktum att tidningen deklarerat att de vill ge en mer positiv bild av Sydafrika och att familjen Gupta har affärer ihop med familjen Zuma har orsakat mycket debatt kring att tidningen ska bli ett ANC-organ.
Essop Pahad, tidigare minister i presidentämbetet i nio år har en chefspost på TNA media group som publicerar The New Age och har med stigande irritation svarat på frågor kring länken mellan tidningen och ANC.
– Jag har sagt i pressmeddelandet att detta inte är en pro-ANCtidning, men låt mig upprepa. Det är inte och kommer inte att bli en ANCknuten tidning, utan ett helt privat affärsföretag.
Pahad har gjort sig känd som en fiende till pressen och ansåg bland annat att regeringen borde dra in annonserna i Sunday Times efter en rad avslöjanden kring toppolitiker. I The New Age annonserar myndigheterna frikostigt, provnumret har bland annat en helsida från Fristaten där de listar sina framgångar.

The New Age:s hemsida http://www.thenewage.co.za
The Daily Maverick kritiserar företaget: http://www.thedailymaverick.co.za/article/2010-09-27-as-the-new-age-enters-the-world-atul-gupta-enters-new-controversy
Pallo Jordan, ANCveteran och tidigare kulturminister försvarar The New Age: http://www.timeslive.co.za/opinion/article677175.ece/Our-justice-is-blind

Recent Posts