Nelson ”Madiba” Mandela är död

Cape Times.webKlockan 20.50 igår kväll, sydafrikansk tid, avled Nelson Mandela efter långvarig lunginfektion.

Hans partipolitiska hem och regeringsparti, African National Congress (ANC) säger att nationen förlorat ”en symbol av ödmjukhet, jämlikhet, rättvisa, fred och hopp för miljoner, här och utomlands”.

ANC:s talesman Gwede Mantashe säger i ett pressmeddelande:

-Det stora baobabträdet har fallit, men dess rötter kommer ge näring åt jorden för alltid. I varje nations historia finns män som lämnar ett outplånligt och evigt märke, män som både är produkter och producenter av historia. Och när de går vidare lämnar de en vision av ett nytt och bättre liv och verktyg med vilka det livet kan byggas. Madiba älskade Sydafrika. Vi minns styrkan av hans knutna näve när han tog sina första steg efter 27 år i fängelse och hans bestämdhet under förhandlingarna för vår frihet. Vi firar hans alltid närvarande leende, hans muntra Madiba aura, hans kärlek för barn och stora respekt för kvinnorna av det här landet.

Mandelas vän och pensionerade ärkebiskop Desmond Tutu säger:

-Jag kan inte tro det -men jo det är sant. Madiba, som välsignade oss och världen så rikligt, finns inte mer. Det verkar som om han alltid funnits med oss. Även om han bara besteg världen som en moralisk gigant efter 1994, när han blev Sydafrikas president, började hans storhet växa när han var på Robben Island. Där blev han världens mest kända politiska fånge av hans tid och inspirerade många att stötta kampanjen Fria Mandela.

Afrikagrupperna och Sverige var mycket aktiva i anti-apartheidkampen och vi firar hans minne. Han var en ledare med ovanliga och stora kvaliteter och ledaren för att ta Sydafrika bort från apartheid. Låt oss lära av hans liv och gärning för att bättre stöda kampen för frihet och rättvisa även i framtiden.

Recommended Posts