Nej, sluta inte köpa sydafrikanskt

Johnny på Somerbosch

I förrgår publicerade Afrikagrupperna och lantarbetarfacket Sikhula Sonke en debattartikel i Göteborgs-Posten om att Systembolaget måste sätta press på leverantörer av vin till Sverige. Minimilönen på 1316 rand i månaden räcker inte att leva på, långtifrån. På många andra sätt är lantarbetare i Sydafrika en av de mest marginaliserade grupperna och situationen har många gånger förvärrats efter apartheids fall. Detta har även uppmärksammats i Rapport. Sikhula Sonke kräver dock inte en bojkott av sydafrikanska viner!
–  Köp viner, köp även från Robertson, men ställ krav på dem! Kunder i Sverige kan inte utan vidare anta att situationen är bra på italienska eller andra gårdar heller förresten. Fast, köp helst från gårdar där vi får gehör för våra krav, som Simonsig och Lavenier, säger Wendy Pekeur på Sikhula Sonke.

Diskussionen i kommentarsfältet på GP är förvirrad som så ofta i pressen. Folk som sett Rapportreportaget slutar köpa sydafrikanska viner trots att farmarbetarna själva säger att de är emot en bojkott. ”Systembolaget sätta ”press” på en nation???” skriver en annan. Okej, rubriken kanske är otydlig men det är ju inte SYDAFRIKA Systembolaget kan pressa på strängt taget utan UNDERLEVERANTÖRERNA, och det är ett självklart krav. Systemet är en stor kund i västra kap!
Du kan också stöda Sikhula Sonkes viktiga arbete via Afrikagruppernas insamling.

Idag åt vi en fantastisk lunch på vingården Somerbosch nära Stellenbosch. Där producerar lantarbetarna ett eget märke, Poker Hill. Vi fick smaka en fantastisk pärlande rose som är så ny att den inte ens etiketterats ännu. Poker Hill är ett exempel på ett vin där vinsten går till de som plockar druvorna. Det går att köpa via en tysk importör.

Recommended Posts