Ndifunda isiXhosa eCata

Xhosalektioner

Louise Ander studerar xhosa med hjälp av Mncedi Gcilitshana

Vandring i Amatholebergen kring byn Cata

Vandring i Amatholebergen kring byn Cata (foto: Louise Ander)

Drog med en kompis till byn Cata för att äntligen ta några välbehövliga lektioner i xhosa. Språket talas av en femtedel av befolkningen och är därmed det största modersmålet i Sydafrika efter zulu. Samtidigt är det så likt zulu att du kan göra dig någorlunda förstådd hos nästan hälften av alla sydafrikaner om du behärskar det. Den variant som lärs ut som standard idag är den som talades av folket amaRharhabe som bodde kring den kristna missionsstation som började dokumentera xhosa för nästan tvåhundra år sedan. Innan dess användes inget skriftspråk. Missionärerna använde därför romerska bokstäver och eftersom man klarar sig utan x,c och q användes detta för de tre ökända klickljuden. Så himla omöjligt är det inte att lära skig klicka så att man behöver avskräckas från att lära sig för den skull.
På väg ut till byn var jag rätt spänd på hur det skulle bli. Afrikagrupperna stöder utvecklingsprojekt i byn och i förlängningen möjligheten att erbjuda språkundervisning till besökare. En extra anledning att hoppas på att det skulle vara bra.
Helgen blev fantastisk. Vi blev väl omhändertagna av vår värdinna Boniswa Tontsi, (om man inte vill bo hemma hos så finns stugor att hyra)och fick tack vare Mncedi Gcilitshana både mycket bra xhosalektioner och guidning i bergen runt byn. Vi såg papegojor och babianer! Missa inte Cata om ni har chans att komma förbi östra kap.
Läs mer om byn och vad den erbjuder här: www.cata.org.za

Recommended Posts