Naken, svart och kvinna

Kvinnan vid Mandelas fötterEn kvinna klär av sig naken. Hon står still framför den enorma bronsstatyn av Nelson Mandela i Johannesburg. Hon lägger huvudet mot hans ben. Efter några minuter tar hon på sig sina kläder igen. Och utan att bry sig om ordningsvakten som försöker leda bort henne, går hon därifrån. Det är slutet av juli. Två dagar innan den sydafrikanska kvinnomånaden börjar.

Videon på kvinnan spreds snabbt. Hon har hyllats och häcklats. Många har känt sig provocerade. Killarna som la ut videon säger att vakten borde ha slagit henne. Kanske för att det är något provokativt att som kvinna, och framförallt som svart kvinna, visa upp sin nakna kropp på det viset. Att genom en aktiv handling ta kontroll över sin egna kropp. Hon är inte bara ett objekt.

Kvinnokroppen. Objektifierad och sexualiserad. Att aktivt gå emot detta ideal upprör. Som att amma offentligt till exempel. Debatten i Sverige där folk tycker att dessa kvinnor ska gå undan. Sköta det lite snyggt och inte visa upp brösten mitt i maten. Som kvinna och nybliven mamma ska du alltså inte kunna mata ditt barn offentligt utan att folk ska uppröras.

Som svart kvinna tillkommer ett till lager av förtryck. Ett exotifierat och rasifierat förtryck. Under #svartkvinna, som du hittar på facebook bland annat, skickar kvinnor i Sverige in sina upplevelser. ”Mörkhyade tjejer är ju inga man vill gifta sig med. Ni är ju vilda i sängen och så men va fan man vill ju inte ha mörkhyade barn. Kondomen på.”

Samtidigt ses ofta svarta kvinnor, framförallt om hon dessutom lever i fattigdom, som offer. Okapabla att ta kontroll över sitt egna liv, över sina kroppar. Vi tycker gärna synd om dem. Vilket bidrar till det komplexa förtryck du som svart kvinna får utstå.

Kvinnan vid Nelson Mandelas fötter behövs därför. Som symbol för den aktiva svarta kvinnokroppen. Som symbol för kvinnokamp. Genom att blotta sig för världen tog hon tillbaks lite av det som tagits ifrån henne. Från patriarkatet som utsätter den för våld, både i hemmet och i den offentliga sfären. Från imperialismen som ligger bakom det rasifierade förtryck som finns.

Ylva Zetterlund, Johannesburg

Recent Posts