Några nyheter

Osäkra känslor kring presidenten
I en nyligen genomförd undersökning om folks uppfattning om hur president Kgalema Motlanthes har presterat sedan han tillsattes, visar det sig att folk i allmänhet är osäkra. 40 procent av de 2000 intervjuade sa att de inte kunde svara på frågan. Det är TNS Research Surveys som genomfört undersökningen. 36 procent var nöjda med det Motlanthe åstadkommit, medan 24 procent var missnöjda.
Daily Dispatch 5 december 2008

Hundratusentals medlemmar
Enligt Congress of the Peoples, Copes, generalsekreterare Charlotte Lobe har nu det nya partiet 428 000 betalande medlemmar. Partiet förväntar sig att det kommer att öka till med till minst en halv miljon medlemmar i samband med partiets konferens inför lanseringen den 16 december. Östra Kapprovinsen är enligt Lobe partiets starkaste fäste med 160 000 medlemmar, följt av Free State med 74 000 medlemmar och Västra Kapprovinsen med 60 000. Räkningen har inte kontrollerats men Lobe säger att partiet bara har räknat de som fyllt i anmälningsblanketten och betalt den årliga avgiften på 30 rand.
The Star 9 december, The Times 10 december, Business Day 10 december 2008

Arenabyggen spränger budgeten
De tio arenor som byggs och renoveras inför fotbolls VM 2010 har nu översrkidit budgeten med 3,2 miljarder. Regeringen kommer att ställa upp med 1,4 miljarder medan värdkommunerna får finansiera resten. Anledningen till budgetöverskridandet sägs bland annat vara dålig planering och förändrade krav från Fifa.
Business Day 2 december 2008

Fem miljoner utan kontrakt
Nästan 99 procent av de hushåll i Sydafrika som har någon anställd i den privata sektorn är anställda utan några kontrakt. Det betyder att ungefär fem miljoner personer arbetar utan möjlighet till pension eller sjukförsäkring. Byggnadsindustrin är den som anställer flest utan kontrakt. Under andra kvartalet i år hade byggnadssektorn 54,8 procent av arbetskraften anställd informellt. Inom jordbruket är samma siffra 50,1 procent.
Daily Dispatch 26 november 2008

Recent Posts