Nadine Gordimer klättrar tillbaks upp på barrikaderna

Hoten mot yttrandefriheten i Sydafrika som uppmärksammats på sistone jämförs ofta med en återgång till vissa aspekter av apartheid. Saker och ting som inte står rätt till i Sydafrika jämförs visserligen ganska ofta med apartheid, och frågan är vad man vinner med en sådan jämförelse. Apartheid var ett stadsskick designat att i minsta aspekt av vardagen hålla isär folk baserat på deras hudfärg och ursprung och gynna vissa av dem på andras bekostnad. De föreslagna lagarna må påminna om apartheidregimens inställning till yttrandefrihet, men påminner om många andra regimers inställning också.
Den som senast dragit den parallellen är Nadine Gordimer.

Hon tycker det är mer än ironiskt att behöva kämpa mot regeringen som ersatte det hatade apartheidsystemet efter att själv ha deltagit i kampen mot apartheid.
– Folk dog i kampen och att tänka sig att den frihet vi fått till ett så högt pris nu hotas igen. Som författare protesterar vi alla mot en mediatribunal som så klart betyder ordpolis, säger hon till Mail and Guardian.
Hon trodde aldrig att hon skulle behöva kämpa för grundläggande demokratiska friheter igen, men nu gör hon det, 86 år gammal. Bidraget är en petition som skrivits under av flera litterära giganter som JM Coetzee, Njabulo Ndebele och John Kani.
Läs hela artikeln hos Mail and Guardian
Seattle Times: Gordimer: free expression threatened in S.Africa

Recommended Posts