Mugabe har mer än en sida

MugabeZimbabwe går mot val igen och Mugabe kritiseras som vanligt för att vara en kallsint diktator som vägrar släppa ifrån sig makten (se till exempel Dagbladet). Få skulle idag hävda att Robert Mugabe är en ängel. Sydafrika svämmar över av zimbabwier som sökt sig till ett bättre liv. Att livet är hårt i Zimbabwe är det heller ingen som förnekar men kritiken mot den tidigare frihetskämpen är inte så entydig som våra medier får det att låta. Det här blogginlägget försöker på intet sätt förminska trovärdigheten i rapporter om förväntat valfusk eller vittnesbörder om politiskt våld etc. det måste bli sagt, men bilden av Zimbabwes president är mycket mer nyanserad när den beskrivs i afrikansk media. Även här beskrivs Mugabe som en politiker med otörstligt maktbegär, men den blandas också med bilden av honom som Pan-Afrikan av virket -afrikansk politiker som vägrat fortsätta i post-kolonialismens bojor, liksom Gadaffi mf. Vars utbildningsreformer till exempel gjort zimbabwierna till kontinentens högst utbildade.

Bilden ovan är tagen på en demonstration för lantarbetares rättigheter i Sydafrika och provocerar säkert många. Ironiskt nog så är det just Zimbabwes internationellt ökända landreform som demonstranten på bilden efterfrågar i Sydafrika. Det är inte bara frustrerade småskaliga bönder och lantarbetare som hänvisar till Zimbabwes landreform, utan även sydafrikanska regeringsföreträdare. Ministern för Public Works (fritt översatt: Offentliga Affärer) sa nyligen att han inte ville verka för en landreform a lá Zimbabwe men att det finns lärdomar värda att ta tillvarata gällande deras jordbruksmodell där storskaligt jordbruk ersatts av småskaligt, vilket gynnat hundratusentals småbönders matsäkerhet.

Vår media missar också att förstå eller förklara den starka anti-imperialismen som råder. Afrikanska länder har njutit sin självständighet  väldigt få år (borträknat Västsahara som fortfarande ockuperas av Marocko) men förvägras fortfarande full suveränitet. Kolonialism och imperialism tar sig i Afrika idag utryck i orättvisa handelsavtal, massiv skatteflykt och en vilda-västern skådeplats för multinationella företag och utländska regeringar. Robert Mugabe, oavsett vad vi tycker om honom eller hans politik, åtnjuter en viss respekt för hur han vägrar låta främmande makter (läs: Storbrittanien) indirekt styra landet. I Sydafrika respekteras han för att han inte tillät att den ekonomiska makten förblev i händerna på en vit elit, som man upplever Sydafrikas ekonomiska situation idag.

 

Recommended Posts