Modig marsch i East London

I lördags arrangerades East Londons första Prideparad! Ett litet men energiskt gäng samlades vid Fort Hareuniversitetet som även sponsrade arrangemanget och målade skyltar och delade ut T-shirts. Några Färnebostudenter som råkade vara i stan den dan utgjorde ett ganska stort tillskott till marschen. Plakaten framförde budskap som ”Att våldta mig kommer inte att förändra mig” med referens till flera fall av våldtäkt särskilt riktade mot lesbiska, och ”Min syster är gay men hon är fortfarande min syster”.

Dessa modiga människorättsaktivister vågar visa upp sin läggning alternativt sympati för kampen på gatan vilket inte är ofarligt i Sydafrika idag. Över Afrika går nu en våg av homofobi, kanske som svar på de små framsteg kampen gjort de senaste åren. Symbolen för motståndet mot rättigheter är lagen om dödsstraff för homosexualitet som diskuteras i Ugandas parlament. Kampanjen för den nya lagen har fått många ugandier att tro att homosexuella inte är värda samma rättigheter som andra. Trots överväldigande bevis om motsatsen hävdas på många olika håll att homosexualitet skulle vara ickeafrikanskt. Importerat från västvärlden tillsammans med kolonialismen. Om något importerats från väst är det väl snarare böghatet, tillsammans med aktningsvärda summor pengar från högerextrema amerikanska kyrkor.

Hittade en riktigt bra artikel i ämnet skriven under pseudonymen Nirvana Hollstein.
”Sydafrikanska regeringen borde följa principerna i sin egen konstitution och övertyga sima afrikanska grannar om behoven av mänskliga rättigheter för alla afrikaner. Varför stiftar vi inte lagar som ger folk tillgång till boende, grundläggande välfärd, rösträtt och rätten att inte förtryckas istället för att fokusera på en sårbar grupp som inte har konstitutionella rättigheter i nästan någon av de afrikanska staterna”
Tragiskt nog känner sig författaren tvingad att skriva under namnet Nirvana på grund av sin anställning som diplomat i Sydafrika.
Se fler bilder från marschen

Recent Posts