Missförstått inlägg i topp

”Varje mord på en gård är en lika stor tragedi och leder lantarbetare såväl som farmägare längre bort från det målet. Men att, som svenska och andra europeiska media gör, polarisera farmägare mot en anonym massa av svarta arbetare bidrar till att måla upp bilden av svarta marginaliserade människor som en säkerhetsrisk….Det är oerhört trist att erfarna journalister i Sverige konstruerar ogrundade skräckvisioner om Sydafrikas framtid. Ingen tjänar på dessa upphetsade överdrifter om blod och våldsamheter. Eller?”
Så skrev jag på Second Opinion i april som kommentar på Staffan Heimersons osakliga bevakning av Sydafrika efter mordet på Eugène Terre´Blanche. (Som en av alla detaljer Staffan inte bryr sig om att kolla, kan nämnas att Terre´Blanche inte är ett taget namn.)
Ursprungligen var inlägget avsett som en debattartikel till Aftonbladet som svar på specifikt Heimersons dåliga bevakning. Vi valde sedan att bredda texten till svensk mediabevakning i allmänhet, men var för ospecifika och lade inte in citat till den bevakning vi avsåg. Vissa journalister jobbar hårt och bra för att ge en annan bild av Afrika, som Margareta Svensson och Anna Koblanck. Typiskt nog var det just dessa två som reagerade på min text.

Recommended Posts