Men de som faktiskt sliter ihop pengarna då?

”Sikhula Sonke får bistånd från Europa för att jobba med att främja farmarbetarnas rättigheter och bekämpa fattigdom. Men vad spelar det för roll att kämpa för löner man kan leva på och anständiga arbetsförhållanden när företagen de jobbar på pressas av konkurrensen, från subventionerade europeiska varor och av de enorma uppköpargrupperna i Europa, att sälja frukten till priser som ligger under produktionskostnaden?”
Så skriver Stina Sewén i en debattartikel i Värmlands Folkblad idag. Artikeln handlar om de frihandelsavtal som EU förhandlar fram med länder i Afrika, Karibien och Stilla Havet, och som är väldigt problematiska. Som Stina skriver: ”Jag anser att EU, på det sättet de förhandlar EPA-avtalen i dagsläget, främst ser till sin egna ekonomiska tillväxt.”

Läs den, den är himla bra. Läs också kommentaren från en läsare som bara vägrar förstå vad vi är ute efter. Kortsiktig ekonomisk tillväxt när man bokstavligen går över lik för att tjäna en hacka idag och skiter helt i morgondagen, det verkar många tycka är finfint. Även om de som faktiskt sliter ihop pengarna inte får del av dem.

Recommended Posts