Medlemsbesök hos ILRIG

Under mars månad anordnade Bertil Högberg en medlemsresa för Afrikagruppernas medlemmar till Sydafrika och några av våra partnerorganisationer där. Ett av besöken gick till ILRIG och här kommer en hälsning från Per-Åke Wennström.

Sista dagen på vår resa i Sydafrika träffade vi Mandy Moussouris från ILRIG på vårt hotell. ILRIG är en förkortning för International Labour Research and Information Group.

ILRIG grundades 1983 och var under ett antal år kopplat till University of Cape Town, men är sedan 2003 en självständig stiftelse. Stöd till ILRIG kommer i första hand från ett antal europeiska biståndsorganisationer däribland Afrikagrupperna.

ILRIG sysslar med utbildning och forskning samt utgivning av skriftligt material, som riktar sig till aktivister i sociala rörelser och fackföreningar. I all verksamhet betonar ILRIG vikten av att skapa organisationer som bygger på ett aktivt, demokratiskt deltagande av medlemmarna för att så effektivt som möjligt bemöta motståndarnas neoliberala strävanden. Utbildningen syftar till att organisationerna ska kunna bedriva politiska kampanjer på egen hand.

Mandy Moussouri berättade bland annat om ILRIG:s utbildning av farmarbetare i fair trade-frågor. Fair trade-avtalen uppfattas ofta som administrativt tungrodda och svårförståeliga. Utbildningen är därför väsentlig för att farmarbetarna ska kunna förstå innehållet i avtalen och kunna använda sig av dem för att förbättra sina arbets- och levnadsförhållanden på farmerna.

Under de senaste tio åren har cirka en miljon farmarbetare tvingats bort från farmerna bland annat beroende på att jordbruket mekaniseras, men också på grund av att farmägare inte velat rusta farmarbetares bostäder till den högre standard som ny lagstiftning kräver.

ILRIG bedriver fair trade-utbildning också för småskaliga farmare. Du kan läsa mer om ILRIG här!

Foto: Hela gänget med medlemmar på resan, tillsammans med Sylvia, José och Anna som alla tre jobbar på Afrikagruppernas regionala kontor i Johannesburg.

Recommended Posts