(Mat)Kunskap är makt!

Som fortsättning på inlägget om den globala matmarknaden skulle jag vilja presentera er för Craig Gregory. Craig är ordförande i en förening för småbönder vid namn Ithemba farmworkers association –en förening som förenar 157 småbönder.

Craig Gregory till vänster, Johan Jantjies -sekreterare i Ithemba farmers till höger.

Craig Gregory till vänster, Johan Jantjies -sekreterare i Ithemba farmers till höger

Craig Gregory berättar:

2009 kom bostadsdepartementet till oss och hävdade att jorden vi brukade var deras. Och att vi, som bott där hela våra liv, bodde där illegalt. Det är ju helt befängt, vi är ursprungsbefolkning. De ville att vi skulle flytta så de kunde bygga hus på marken till människor som blivit tvångsförflyttade under apartheid.

Jag har aldrig varit en person som kunnat hålla tyst när jag blir nedtryckt. Så vad jag gjorde var att gå till The university of Cape Town där jag träffade en kvinna som kunde ge oss juridisk rådgivning. Vi hade nämligen i god tro köpt marken av två killar. Två killar, som det visade sig, inte alls ägde marken.

Den här kvinnan presenterade oss för Surplus Peoples Project, SPP. Det var då saker började gå vår väg. SPP har varit ett enormt stöd för oss och de som jobbar där är helt fantastiska, de ger alltid allt de har. De har via jordbruksdepartementet skaffat oss advokater till det här rättsfallet som fortfarande pågår. Vi känner oss självsäkra inför att gå till rätten och stå upp för våra rätt att få stanna kvar på vår land. Du förstår, bostadsdepartementet försöker nu ta förhandlingarna utanför domstolen. Varför? För att de vet att de har fel! För att de vet att de inte har någon rätt kasta ut oss från våra hem. Kunskap är makt. Vi vet att vi har rätt och kan agera därefter.

SPP har varit mycket behjälpliga när det kommer till hur man hanterar myndigheter. Men de har också varit stort stöd när det kommer till att utveckla vårt jordbruk och djurhållning. Idag odlar vi alla ekologiskt. Det är billigare, för vi behöver inte köpa en massa ohälsosamma dyra kemikalier eller gödningsmedel. Skörden bli större, med konventionella odlingsmetoder får man kanske en större skörd de första ett, två åren men sen går det bara utför för att jorden belastas för hårt. Jorden blir frodigare när man odlar flera grödor och använder naturlig gödning. SPP har hjälpt oss ordna med bevattning också. Vi föder våra djur på ekologiskt foder. Tidigare köpte vi genmodifierat foder. Det fodret gjorde att de växte mycket snabbare än vad som är naturligt och hönsen blev också mycket aggresiva. Det är tydligt att djuren mår mycket bättre nu, grisarna springer omkring, även de vuxna grisarna springer omkring och bökar runt som om de vore kultingar!

Det finns inga pengar i världen som skulle kunna ersätta vad SPP gjort för oss. Vi ger tillbaka genom att lära ut våra ekologiska kunskaper till andra. Det är bättre för djuren, bättre för hälsan, för jorden och för människors plånböcker.

SPP är Afrikagruppernas partner. Här kan du läsa med om dem.

Recent Posts