Mandela rejält firad

MandeladagenI lördags var det Mandeladagen, och för första gången uppmanades alla att gå ut och göra något för samhället under 67 minuter för att minnas Nelson Mandelas 67 år inom politiken. Mängder av företag och organisationer tog tillfället i akt att mobilisera volontärer för att göra en insats och på samma gång ha rätt mycket kul. Jag åkte till Fort Hare där Mandela förresten studerade en gång i tiden och deltog i deras firande. Vad gällde den samhälleliga insatsen så kunde man antingen plocka skräp i stan eller delta i renoveringen av Jabavuskolan i Ntselamanzi utanför Alice. Detta inledde ett samarbete mellan Jabavu och Nelson Mandelainstituted vid Fort Hare, för att förhoppningsvis utveckla skolans kapacitet.
Jag följde med ett entusiastiskt gäng volontärer för att plocka skräp i ett område med RDP-hus utanför stan. Det hela var mest en symbolisk insats, men samtidigt kändes det rätt bra att plocka upp åtminstone ett par säckar av de sopor som ofta ligger kringströdda. Dessutom ledde det till en del diskussion inom gruppen, även bland dem som bara följde med för att få sin gratislunch efteråt.
– Mandela är bara en vanlig människa precis som alla andra, inte något helgon som vissa försöker få det till.
– Jaha, en vanlig människa som du menar du, vad har DU gjort för att göra världen bättre då?
– Varför finns inga papperskorgar i det här området? Inte konstigt att folk slänger skräp på gatan. De lokala myndigheterna borde gräva ut de här dikena förresten.
– Vi borde planerat det här bättre och involverat de som faktiskt bor här. Detta är ju bara en engångsgrej, egentligen skulle man göra sånt här oftare…
På så sätt inspirerar 67 minuters arbete till mer långsiktig utveckling. Efteråt övergick dagen till mer traditionellt firande genom diverse fester över hela landet.
På Mandelastiftelsens hemsida kan du läsa mer om Mandeladagen.

Recommended Posts