Mandela lärde oss tolerans

Elma Geswindt -Wellness Foundation.jpg Web

-När jag vaknade på morgonen kände jag mig avdomnad, jag trodde jag skulle bli sjuk. Men då kom min dotter med förklaringen, Madiba är död. Min kropp kände, visste.

Elma Geswindt arbetar på Afrikagruppernas partnerorganisation Wellness Foundation.

-Det var en lättnad. Han hade lidit länge och på det senare har det varit så tyst om hans tillstånd att rykten började gå om att han dött men att vi inte fått veta. Han är på en bättre plats nu.

-Landet är nog fortfarande i chock. Själv växte jag upp under apartheid och vet vad som förändrats. Idag kan jag gå till vilken strand jag vill, åka längst fram i bussen och köpa förstaklassbiljett om jag har råd.

-Men mycket har inte riktigt blivit som vi tänkt oss. Dagens regering är inte densamma som 1994. Förskingring och korruption är utbredd. Min största rädsla är att värderingarna Madiba stod för inte kommer antas av våra nya ledare. Madibas största löfte var Ett bättre liv för alla. Men det är många som faktiskt har det sämre idag.

-Mitt starkaste minne av Madiba är rugby VM 1995. Rugby var en vit sport men när vi vann den turneringen och Madiba sprang ut på planen för att gratulera Springboks kändes det som om vi var ett folk. När du tittade på åskådarna fanns sydafrikaner i alla hudfärger men allt du såg var grönt och guld. Madiba lärde oss tolerans.

I bildens bakgrund syns det röda bandet -symbolen för solidaritet för de som påverkas av hiv. Mandelas enagemang mot hiv startade först egentligen efter hans tid som president. En av hans söner dog mitt under landets stadie av aidsförnekelse 2005. Stigma omgav viruset och de som levde med det men Mandela gick ut offentligt och sa ”Låt oss inte gömma hiv utan uppmärksamma det. För enda sättet att göra det till en normal sjukdom som tuberkulos, som cancer är att alltid låta meddela när någon dött av aids. Då kommer människor sluta se på det som något extraordinärt.

Recommended Posts