Man måste ha folket med sig

Både igår kväll och i dag på morgonen diskuterar analytiker på TV och radio vad den verkliga anledningen är till att Thabo Mbeki nu får gå.
När det gäller det politiska anser man att åklagarmyndighetens beslut att överklaga domen som domstolen i Pietermatitzburg meddelade förra fredagen, angående korruptionsanklagelserna mot Jacob Zuma, var anledningen. Man menar att de som stödjer Jacob Zuma hade räknat med att korruptionsaffären nu var avslutad. När åklagarmyndigheten valde att överklaga kände man sig åter hotad, eftersom man tror på den konspirationsteori som domen gjorde uttryck för (att det inte var otroligt att det fanns politiska påtryckningar bakom åklagarmyndighetens agerande) och att Mbeki varit den som pressat åklagarmyndigheten att försöka återuppta fallet. Svaret blev att tvinga Mbeki att avgå. Därmed anser man att alla hinder för att Jacob Zuma ska bli nästa president är undanröjda.
På det personliga planet är analytikerna överens: Hade Mbeki varit en mer öppen och folklig ledare som hade svarat på frågor och varit mer tillgänglig för allmänheten, hade detta troligen aldrig hänt. Då hade han haft folket med sig.

Recommended Posts