Malemas ekonomi granskas i pressen

Dagen efter att finansminister Pravin Gordhan tillkännagav att en livsstilsrevision av vissa individer är på gång släpper tidningen The Star en rapport om ledaren för ANC:s ungdomsavdelning, Julius Malema. Enligt den tjänar den 28årige Malema 20 000 rand i månaden, men lever ett lyxliv. Han ska ha köpt ett hus kontant i fjol för 3,8 miljoner och äga en bil som kostar 734 000 och kör dessutom omkring i andra lyxiga bilar. När tidningen kontaktade Malema kring detta blev han ursinnig och skrek ”försvinn, bara försvinn!” innan han slängde på luren i örat på reportern.

Sen kom ett uttalande från ANC och ungdomsförbundet som förkastade The Stars rapport och sade att den är lögnaktig och bara syftar till att solka ner Malemas rykte. Han har inte betalat husen kontant, han äger bara en bil, inte fyra och han tjänar inte 20 000 rand. Hur mycket han tjänar ville de dock inte berätta.

Reportrarna försvann såklart inte.

Sunday Times tog upp tråden och forskade vidare i Malemas ekonomi. Trots att han ivrigt hävdat motsatsen tjänar han multum på olika uppdrag, främst från sin hemprovins Limpopo. Han äger flera företag varav ett dragit in 130 miljoner på bara två år. Han klär sig dyrt, köpte häromsistens en klocka för 250 000 rand och underhåller sina gäster med champagne.

Visst är det lagligt att en politiker driver företag. Men Malema har ofta gjort offentliga uttalanden mot individer som inte kan förklara var deras inkomster kommer ifrån, eller som lever ett liv i överflöd för att imponera på andra. Nu när han själv får frågor om sin ekonomi  säger han att pressen inte har med saken att göra och först och främst borde granska sig själva. Cosatu, kommunistpartiet och nu senast finansministern har påpekat att en livsstilsrevision av ledare behövs. Men uppenbarligen passar det inte när pressen genom för denna.  
Läs hela artikeln i Sunday Times

Recent Posts