Malema fälld för ”hate speech”

Många gamla kampsånger har ganska magstarkt innehåll och en hel del gamla godingar lades i malpåse efter de första fria valen i Sydafrika. Som till exempel svängiga Shona Malanga som handlar om att hantera bazookas i gryningen. Eller Mshini wam, Ge mig mitt maskingevär, som Jacob Zuma dammade av under valkampanjen till mångas förtret.
Nu har Julius Malema, ledare för ANC:s ungdomsavdelning sjungit en etter värre kampsång under ett möte – den om att skjuta farmare. ANC genom talesmannen Ishmael Mnisi försvarar nu Malema i en ganska förvirrad intervju med nyhetsbyrån SAPA och säger att han för det första inte sjöng den sången utan en annan och det var väl inte så farligt, om man lyssnar på hela sången så förstår man sammanhanget. Dessutom finns det många kampsånger som kan väcka förargelse och dessa sjöngs minsann även av vita frihetskämpar.

Hur det än må vara med den saken fälldes Malema häromdagen för ”hate speech” för att ha sagt att kvinnan som åtalade Jacob Zuma för våldtäkt måste ha haft det trevligt eftersom hon stannade på frukost och bad om taxipengar. Malema tvingas nu be om ursäkt offentligt samt donera 50 000 till ett kvinnohärbärge. Domaren Colleen Collis sade att
– Mr Malema, en man med stort politiskt inflytande borde akta sig för att bli en man som ofta yttrar sig men aldrig säger något. (be wary of turning into a man that often speaks but never talks).
Det verkar onekligen ha gått åt det hållet ett bra tag.

Recent Posts