Lyssna- och Lästips!

Medan bloggen varit under rekonstruktion de senaste dagarna har det i mediabruset flytit förbi en och annan läsvärd artikel som jag tänkte skulle ges plats att få begrunda här i lugn och ro.

Flitiga besökare till vår hemsida har säkerligen uppmärksammat att Sara Claasen, Afrikagruppernas partnerorganisation Sikhula Sonkes ordförande, besökt Sverige. Sara hade ett minst sagt fullspäckat schema där hon bland annat träffade vinimportörer, Systembolaget och aktivister. DN publicerade en artikel som går att läsa här. För den som vill lyssna på Sara och de övriga i panelen om Systembolagets ansvar (eller icke-ansvar) över arbetare längst ner på vinproduktionsskalan går det att göra här.

Biståndsdebatten har ju fått ny luft under vingarna igen. Alltid ett kontroversiellt ämne, vilket det också naturligtvis bör vara. Nedan följer endast några urval ur debatten:

Marja Wolpher, temahandläggare på Afrikagrupperna skriver på Newsmill om vikten av att nyansera biståndsdebatten och bredda debatten till att också handla om hur svenska handelsavtal påverkar fattigare länder, eller hur EU:s jordbrukssubventioner hindrar den s.k. fria marknaden som alltjämt prisas och påtvingas andra länder men tydligen inte oss.

Vidare har både Sida och UD fått kängor från lantbruksforskare och ickestatliga organisationer för sitt stöd till jordbrukssatsningar i Zambia. Det är ett storskaligt initiativ via AGRA (Alliance for a Green Revolution in Africa) som via industriellt jordbruk ska stoppa hungern i Afrika. Initiativet går dock emot FN:s rekommendationer liksom sveriges egna policy för miljö- och klimathantering. För både fattigdomsbekämpning och klimatets skull bör vi satsa på småskaligt ekologiskt jordbruk. Sida:s egen motivering till satsningen kan du läsa här, Forum Syd reaktion till satsningen kan du läsa här och på Sveriges Radio kan du lyssna till flertalet kritiker men även förespråkare.

Som avslut har jag två lästips som tillåter en vandring tillbaka i tiden:

I denna artikel publicerad på sourze.se går att läsa om Moderaternas egentliga ställningstaganden i fråga om kvinnors rösträtt och kamp mot apartheid. Stycken i deras idéprogram som nu omformuleras. Baklängespromenaden bjuder på citat från Arvid Lindman och andra gamla högermän.

Till sist skulle jag vilja slå ett slag för Håkan Törns nyutgivna bok Solidaritetens betydelse –kampen mot apartheid i Sydafrika och framväxten av ett globalt civilsamhälle. För den som intresserar sig för den starka svenska folkrörelsen mot apartheid är detta mycket spännande läsning. Törn fördjupar sig i den svenska och brittiska historien, interna stridigheter, frontfigurers vikt (stundom på gräns till skvaller), extern påverkan som Thatcher-ismen och interna strider mellan rörelserna i Sydafrika. Afrikagrupperna, ihop med ISAK (Isolera Sydafrika-Kommittén) är givna huvudfigurer och boken är förutom en utmärkt historieskildring också en instruktionsbok för massmobilisering.

Recommended Posts