Livsviktig el

Jag hade knappt mer än skrivit inlägget i fredags om de planerade strömavbrotten förrän elen gick igen. Denna gången var det däremot inte planerat utan åskan som slog ned i ett ställverk. Men lika förvånad som vanligt konstaterade jag att Bunkers Hill inte var drabbat, inte heller Quigney, den så kallade waterfronten, där de stora hotellen ligger.
Däremot läser jag i tidningen i dag att det kommunala sjukhuset i East London var drabbat och att den generator som skulle försörja akutenheten inte gick på som den skulle. Det visade sig att det läckt in vatten i dieseln. Det tog fyra timmar för teknikerna att fixa problemet. Under tiden försökte sjuksköterskorna hålla liv i folk genom att bland annat för hand pumpa in syre i dem som låg i respirator. Fantastiskt nog klarade man alla patienter.
Läser också i dag att Eskom nu planerar att bygga fler kärnkraftverk för att klara elsituationen. Det första hoppas man ska stå klart 2016. Ytterligare fyra eller fem ska sedan byggas. Fast under tiden lär det bara bli sämre om vi inte gör något radikalt åt vår elförbrukning.

Recommended Posts