Livet rullar…

…på här i Sydafrika. Vi har haft väldigt varmt ett tag nu och det är rötmånad och kackerlacks och myrmånad. Det kryllar överallt. Så försvinner elen igen då och då. Inte som förra året då vi hade planerade strömavbrott på grund av elkris i landet. Nu verkar det vara problem på nätet eller i ställverket. Strömmen försvinner kortare stunder, men ibland flera gånger om dagen. I går var strömmen borta hela morgonen, så vi tände en eld vid grillplatsen och kokade vatten till morgonkaffet. Det kändes som om vi var på campingsemester, riktigt mysigt. Inte riktigt lika mysigt i kylen när strömmen varit borta ett tag med tanke på rötmånaden.
Så känns det som det hårdnar mer och mer ekonomiskt. Ekonomerna säger att det är recession i Sydafrika, oberoende av vad finansminister Trevor Manuel säger. Ämnet har diskuterats mycket de senaste dagarna och januari sägs ha varit den sämsta månaden på tio år. Jag tycker att det märks ute i samhället. Som när det gäller bilvakterna till exempel. På i stort sett alla parkeringsplatser finns det bilvakter. De får mellan två och fem rand för att vakta bilen, beroende på hur länge man är borta, var det är och vilken tid på dygnet. På flera parkeringsplatser har det dykt upp vakter som inte är anställda, men som vaktar ändå, för att tjäna några extra rand. Samtidigt har klimatet på parkeringsplatserna blivit aggresivare, vakterna är tuffare och mer intensiva än vad de varit tidigare, åtminstone upplever jag det så. Och jag förstår dem. På många ställen måste de betala 20 rand till den som har ansvaret för parkeringen innan de kan börja tjäna pengar själva.
Så hörde jag på radion på väg till jobbet i dag att folk har blivit skrämda av män som vill tvätta rutorna på bilarna när det är rött ljus. Säger man nej tack, hotar de med att slå sönder rutorna istället. Har inte sett nåt sånt här i East London än, men visst är det ett tecken på att livet hårdnar för de flesta.

Recommended Posts