Liten guide till strejker i Sydafrika

Byggnadsarbetarna
Byggnadsarbetarna som arbetar på arenorna inför VM i herrfotboll 2010 har gått ut i strejk. De kräver 13 procent högre lön.
– De har utfört ett fantastiskt arbete, men måste få betalt, säger en arbetare till Mail & Guardian. I slutändan är det någon annan som tjänar alla pengarna. Ingen av oss kommer att ha råd att se en enda match. Strejken organiseras av gruvarbetarförbundet. Förutom lönen klagar arbetarna på att det är för dyrt att ta sig till arbetsplatsen och att de ofta får använda egna verktyg. Cosatu står helt bakom strejken.
M&G 9 juli

TVmedarbetarna
Hundratals SABCanställda demonstrerade utanför SABCs kontor igår med plakat och tomma lådor för att symbolisera tomma löften. Strejken organiseras av Communication Workers Union och Media Workers Association sedan SABC dragit in en utlovad löneökning på 12,2 procent som skulle genomförts i april för att istället erbjuda 8,5 procent nu. Företaget har ett gigantiskt ekonomiskt underskott, och granskningar visar att man spenderat hejdlöst på representation.
SAPA, M&G10-16 juli

Läkarna
Läkare i KwaZulu Natal gick med på att återgå till arbetet efter löfte att trehundra läkare som avskedats på grund av arbetsvägran under strejken skulle få sina arbeten åter. Strejken kostade provinsen över 10 miljoner rand eftersom man tvingades kalla in militärläkare för att bemanna sjukhusen. Läkarna arbetar alltså igen i hela landet, men SAMA som organiserar läkarna har gjort en enkät bland medlemmarna som säger att 91 procent av dem förkastar det senaste budet från regeringen.

Lärarna
Lärarfacket SADTU diskuterade också möjligheten att gå ut i strejk när löneförhandlingarna strandade för två veckor sedan. SADTU organiserar cirka 235000 lärare. Två andra fack, Suid Afrikaanse Onderwysersunie (SAOU) och National Professional Teachers’ Organisation of SA (Naptosa) tyckte att det var för tidigt att fundera på strejk. SADTUanslutna lärare i Soweto gick dock i juni ut i en veckolång strejk som inte var sanktionerad av facket, och riskerar nu att förlora sina arbeten.
Business Day 1 july 2009, SABC 17 juni
http://www.naptosa.org.za/users/mainStory.php?pubID=425

Taxiförarna
Sydafrikas kontroversiella system med minibussar som kallas taxis (motsvarar Moçambiques chapas eller Kenyas matatus) är fortfarande en nödvändig del av samhället. Taxisystemet hotas nu enligt sina företrädare av de nya kollektivtrafiksystem med bussar som utvecklas i större städer. I protest strejkade taxiförarna i februari och mars i år samt i december i fjol vilket drabbade tusentals resenärer i Kapstaden och Johannesburg.I juni hävdade National Taxi Alliance att de äger upphovsrätt till rutterna som bussystemet ska använda, en idé som experter genast förkastade. Transportmyndigheterna hävdar att de ska göra allt för att taxiindustrins förluster ska bli små, bland annat kan taxiförare omskolas till förare inom bussystemet. Taxiförarna kör ofta hänsynslöst vilket gör dem impopulära, inte minst bland de skikt i samhället som aldrig behöver åka med dem.
SAPA 24 juni, 13 februari

Anställda på Eskom och i kemikalieindustrin
Elföretaget Eskom och gruvarbetarfacket kommer inte överens om hur mycket lönerna ska öka. Facket överväger nu någon slags aktion. Löneförhandlingarna mellan kemikalieindustrin och deras fack har också brutit samman.

Jag kan ha missat någon strejk, påminn gärna.

Recommended Posts