Goda lins- och kikärtsgrytan

Äntligen ska ni som varit här hos oss och ätit den goda lins- och kikärtsröran, som vi brukar äta till grillat kött, få receptet.
Ledsen att det dröjt så länge.
Receptet är egentligen en soppa som jag brukar göra om till en sås eller röra. Originalreceptet hittade jag i en sydafrikansk mattidning. I det används linser och kikärter på burk. Jag brukar köpa torkade och koka själv.
Smaklig måltid!

Soppan:
2 matskedar olivolja
5 cm ingefära, riven
3 pressade vitlöksklyftor
1 hackad lök
1 hackad chili
2 matskedar currypasta
1 tesked gurkmeja
410 gr linser (motsvarar en burk)
410 gr kikärter (motsvarar en burk)
1 burk majskorn
1 burk kokosmjölk
2,5 dl buljong
2,5 dl hackad koriander
salt
Hetta upp oljan. Fräs försiktigt ingefära, vitlök, lök och chili. Tillsätt currypasta och gurkmeja. Stek i drygt en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Kör hälften av soppan i matberedare till en puré och låt resten vara som den är. Blanda ihop igen och koka åter upp. Salta.
Röran:
Uteslut majskornen och buljongen. Lägg i bara en buljongtärning för smakens skull. Ta lite mer av linser och kikärter så att röran blir så tjock som du vill ha den. Jag brukar också ta lite mer ingefära och vitlök än vad receptet säger.

Recommended Posts