Likheter som kan skapa motsättningar eller solidaritet

Slide1web

Aldrig någonsin har klyftorna i något annat OECD land ökat så snabbt som de gjort i Sverige de senaste 15 åren. (Organisation for Economic Co-operation and Development, medlemsländerna tillhör den samlade sk. västvärlden)

Läs meningen igen och låt den sjunka in.

Jag har just läst debattartikeln Solidaritet är att bryta tystnaden och välja sida. (skriven av Magnus Gustafson i Örebro Afrikagrupp tillika styrelsemedlem i Afrikagrupperna sedan helgens årsmöte!) Artikeln belyser de arbetarkamper som utkämpats i Sydafrika under det gågna året. Priset för gruvarbetarstrejken och lantarbetarstrejken har varit högt. 37 människor dog av direkta konfrontationer med polis under strejkerna och har följts av polistrakasserier och självmord bland arbetare.

Sydafrika är världens mest ojämlika land. Sverige är åtminstone av OECD-länderna det snabbast växande ojämlika landet. Båda berättar historier om polisbrutalitet, trakasserier och diskriminering.

I Stockholm sprider sig förortsupploppen, från Husby till Kista till Jakobsberg till Skärholmen till Tensta till Fittja till…Malmö?

Inkomstojämlikheten är naturligtvis inte hela förklaringen till varken Sveriges eller Sydafrikas samhällsutmaningar men det vore ändå mycket dumt att ignorera det uppenbara. Inkomstskillnader skapar social oro som fram till en viss punkt endast kan kuvas med statligt (över)våld.

Magnus upprop om solidaritet över nationsgränser erbjuder en lösning. Den solidariteten måste även finnas inom landsgränser. För det här kära vänner, är allas vår nya verklighet, -en ökande global ojämlikhet som innebär ökad inhemsk ojämlikhet. Om solidaritet betyder att man måste välja sida, så måste vi välja sidan som inte sparkar nedåt.

 

Recommended Posts