Lantarbetarstrejken -Historisk seger men materiell förlust

Petrus Brink, engagerad i kampanjen Jordbruksreform för Matsuveränitet (Agrarian Reform for Food Sovereignty) fick frågan om hur lantarbetarna ett år senare ser på den historiska strejk de ledde på Sydafrikas landsbygd.

Petrus Brink– En sak som har förbryllat forskarna är humlan. Dess kroppsform är inte menad att kunna flyga. Humlan trotsar alla matematiska och fysiska lagar. Ändå flyger den. Jag tror kanske det är vad som hände under strejken. Det är inte meningen att lantarbetare ska strejka. Det är inte meningen att de ska visa prov på motstånd. De är inte meningen att de ska vara organiserad. Och ändå stod vi upp i våra massor, välorganiserade och vi uppehöll strejken under lång tid trots hunger.

– Många av de lantarbetare som initierade strejken har det väsentligt sämre nu, efter att minimilönen har höjts. Jordbrukarna har avskedat många arbetare och de som fortfarande har jobb arbetar färre timmar och har högre avdrag för hyra, el och så vidare, så den faktiska lönen är nu mindre än tidigare. Många ser upproret som ett nederlag på grund av detta.

Men vi måste kanske tänka på strejken som ett schackspel, där du positionerar dig själv i stället för att göra omedelbara vinster eller förluster. Frågan om mark är en tickande bomb i detta land och för storbönderna var det viktigt att förstöra och underminera strejken. De vet att marken är stulen och de beväpnade sig för att försvara ”sin” mark. Hade det blivit en nationell strejk skulle det ha varit ett direkt hot mot deras mark. Polisen ser oss som brottslingar och många av politikerna är själva stora markägare. Så det politiska svaret var att vilja skicka in armén till strejkens epicentrum – De Doorns . Lantarbetarnas upplevelse var att det inte fanns någon regering. Så från ett politiskt och materiellt perspektiv var strejken ett nederlag, men ur ett historiskt och mobiliserande perspektiv var det en seger.

Matsuveränitetskampanjen stöttas av Afrikagruppernas partner Surplus People Project.

Vill du stötta lantarbetares och småskaliga bönders kamp för politisk och materiell rättvisa kan du göra det här.

Afrikagrupperna har låtit göra en kortfilm om verkligheten bakom vinet du dricker till fredagsmyset. Klicka här för att se Fredagsmys med Sven Sommelier

Recommended Posts