Lantarbetare frias från åtal

IMG_1668De 20 personerna som åtalades för våldsamt upplopp i Citrusdal i samband med lantarbetarstrejken friades i förra veckan. Afrikagruppernas partner Surplus People Project stöttar lantarbetarna i Citrusdal och även en av deras medarbetare arresterades. Såhär skriver de i ett pressmeddelande:

I torsdags, 29 Augusti, la Citrusdals tingsrätt ner åtalet om våldsamt upplopp mot alla de 20 aktivister som från Citrusdal Lantarbetarforum som arresterades under lantarbetarstrejken. Det var oundvikligt, så dessa anklagelser fullständigt saknade grund, vars enda syfte var att kriminalisera, avbryta och misskreditera en legitim kamp av lantarbetares för bättre lön, bostäder, land och ett stopp på rasism. Sedan aktivisterna arresterades i december och januari har staten inte gjort minsta ansträgning att utreda fallet. Det var tydligt att det var en politisk intervention att motarbeta strejkande lantarbetare genom att använda sig av det straffrättsliga systemet.

Några av aktivisterna har gjort anmälan om polisbrutalitet gentemot några av de lokala polistjänstemännen. På onsdag, den 4:e september klockan 11.00 kommer polistjänstemän tvingas ställas på rad för identifiering av dem som misshandlades. Aktivisternas beslutsamhet att driva det här fallet är bara en faktor som visar att de inte gett upp, att lantarbetarnas kamp fortsätter.

 

Recommended Posts